998 poze   56025 vizite
Albume
1-a- contact   LA MULTI ANI 2014   Tatuarea iepurilora-CALIFORNIAN   CUIBURI CALIFORNIAN 2013   Mascul nr 1a-FLUTURE GERMAN   FG FEMELA Nr1   FG FEMELA Nr2   FG FEMELA Nr3   FG MASCUL Nr1a-MARELE BERBEC   MB FEMELA Nr3 negru cu mantie   MB FEMELA Nr4 albastru cu mantie   MB FEMELANr6 Havana cu mantie   MB MASCUL Nr1 gri   MB MASCUL Nr2 negruRO16-IS 4 2   MB MASCUL Nr3 alb RO18 IS112   MB MASCUL Nr4 Turingiana-NEOZEELANDEZ   CUIBURI NEO 2013   NEO fem nr1   NEO fem nr2   NEOZEELANDEZ MASCUL Nr1   PUI NEOZEELANDEZ 2012a-URIAS GERMAN   PUI UG gri 2012   UG alb fem nr1   UG alb mascul nr 1   UG gri fem nr 1   UG gri fem nr 2   UG gri fem nr 3   UG gri fem nr 4-vandut   UG gri fem nr 7   UG gri mascul nr 1 RO63 - 432   UG gri mascul nr2   UG gri mascul nr3B-PASARI   AUSTRALORP   BIBILICI   BRAHMA H DESCHIS   BROILER-2012   CURCANI BIG 6-2012   CURCANI BIG 6-2013   KABIR   MATASE JAPONEZA alba   MATASE JAPONEZA pui 2012   PLYMOUTH ROCKb-PREPELITE   Cura cu oua de prepelitaC-CAPRE SAANEN   13 lucruri interesante despre laptele de capra   Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra   Boli prevenite cu ajutorul laptelui de capra   Cand putem consuma laptele crud   Ce consumam lapte de vaca sau de capra   Ce sunt probioticele si de ce avem nevoie de ele   Consumam lapte de capra crud sau pasteurizat   Fatari capre 2014   Fatari capre 2017   Iedite si iezi 2014 Saanen si Alpina   KEFIR-ciuperca tibetana   LAPTE DE CAPRA-sursa de sanatate   Laptele de capra ca un fel de miracol   Laptele de capra leac de viata lunga   Poze capre Noiembrie2015   Tap SaanenCARTI UTILED-CUSTILE MELEEXPO IASI 1-3 Mar 2013EXPO IASI 1-4 MAR 2012EXPO IASI 28Feb-02Mar 2014EXPO SF GHEORGHE 8-10 feb2013F-CIOBANESC CAUCAZIAN MASCUL   Ciobanesc Belgian MalinoisG-RETETE CULINAREGUNOIUL DE CUSCAH-EXECUTAM DIFERITE CUSTIVANZARI SCHIMBURI   3-MASCUL UG alb de vanzare   De vanzare mascul marele berbec havana 7 luni   De vanzare mascul Neozeelandez 5 luni   Femela UG alb de vanzare   Vand pui Californian   Vand pui ciobanesc belgian malinois   Vand pui marele berbec   Vand pui Neozeelandez   Vand pui Urias German alb   Vand pui Urias German griz-BOLILE IEPURILOR   Intarcarea puilor de iepure

membru din 26 mai 2011

Ce consumam lapte de vaca sau de capra

De foarte multe ori ne întrebăm: este mai “bun” laptele de capră decât cel de vacă? În cele ce urmează încerc să dau unele răspunsuri şi, ca să fiu mai succint, o să folosesc, comparativ, câteva tabele din literatura de specialitate.


Este bine să precizez, încă de la început, că atât în ţara noastră, cât şi pe plan mondial, producţia de lapte de capră este, cantitativ, mult mai mică, decât cea de vacă, motiv pentru care disponibilul pe piaţă este mult diminuat. După datele publicate de FAO, lapte de capră este produs îndeosebi în Europa, America, Asia şi Africa, în cantităţi de 12 ori mai mici decât cel de vacă.



Comparaţie

Cantitatea şi calitatea laptelui produs, atât de vaci cât şi de capre, este heterogenă şi depinde de foarte mulţi factori, greu de cuantificat, ca de exemplu: genetici, fiziologici, organizatorici, nutriţionali, mediu etc. În medie, însă, valorile componentelor laptelui sunt cele reprezentate în tabele, cu rezerve faţă de autor şi de metoda de analiză folosită.

Una din cele mai semnificative diferenţe între laptele de vacă şi cel de capră este compoziţia şi structura grăsimii. Globulele de grăsime sunt de cinci ori mai mici în laptele de capră şi sunt dispersate uniform, asigurând o amestecare omogenă a grăsimii, în întreaga cantitate de lapte.

Laptele de capră are un conţinut mai ridicat de acizi graşi cu lanţ scurt, decât cel de vacă. De asemenea, eter glicerolul, care este foarte important în nutriţia nou-născuţilor, se află în cantitate mai mare, iar acidul azotic în cantitate mai mică, ceea ce este semnificativ pentru prevenirea apariţiei sindromului de ficat gras.

Conţinutul în colesterol se încadrează între limite destul de largi, respectiv 14-17 mg/l lapte, la vacă şi 11-25 mg/l la capră.
Reacţia laptelui de capră este alcalină, asemănătoare cu laptele provenit de la femeie. Laptele de vacă are o reacţie acidă, care creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, fungilor şi a viruşilor.

Compoziţia cazeinei din lapte este foarte diferită între cele două specii pe care le analizăm. Cazeina din laptele de vacă este formată din 55% , 30%  şi 15% k-cazeină, în timp ce în laptele de capră are o altă distribuţie: 19% 1, 21% 2 şi 60% -cazeină. Coagulul din laptele de capră este mai puţin dens decât celdin laptele de vacă şi, în consecinţă, uşor de digerat.

Datorită conţinutului mai mic în -cazeină şi mai crescut în -cazeină, laptele de capră coagulează în stomac în proporţie de până la 2%, comparativ cu cel de vacă, care precipită într-o proporţie de aproximativ 10%. În privinţa conţinutului proteinei în amino-acizi esenţiali şi semiesenţiali, laptele de capră are cea mai ridicată valoare biologică.

Din acest motiv este recomandat în hrana copiilor, a celor vârstnici, dar şi a bolnavilor, în mod deosebit a celor suferinzi de diabet.
Deşi valorile sunt foarte apropiate, s-a stabilit că lactoza se găseşte în cantitate mai mare în laptele de vacă.

La ambele specii de rumegătoare, în lapte, au fost identificate cantităţi mici de enzime ca ribonucleaze, alcalin fosfataze şi lipaze, cu menţiunea că la capră xanthin oxidazele se găsesc în cantitate foarte mică, în comparaţie cu laptele de vacă. Aceste din urmă enzime pot deveni libere în procesul mecanic de prelucrare a laptelui, se absorb la nivel intestinal, ajung în sânge şi provoacă microfisuri arterelor şi inimii.

Organismul uman reacţionează prin creşterea nivelului de colesterol din sânge, care se depune pe aceste “răni”.
În laptele de capră se găsesc în cantitate mai mare vitaminele A, B1 şi B3 dar mai puţine vitamine B6, B12 şi acid folic.



Conţinutul în minerale şi vitamine

Dintre minerale, laptele de capră conţine mai mult Ca, K, Mg, Cl şi Mn, iar cel de vacă este bogat în Na, Fe, S, Zn şi Mb.
Conţinutul în vitamine, elemente minerale şi alţi principii nutritivi din lapte poate fi modificat major în condiţiile întreţinerii animalelor pe păşune. Compoziţia floristică diversă este agreată de capre care consumă de trei ori mai multe specii de plante decât bovinele.

În toate materialele pe care le-am parcurs pentru a întocmi acest articol, se specifică faptul că între compoziţia chimică a laptelui de vacă şi de capră există foarte multe asemănări, iar acolo unde se constată mici diferenţe, pot fi implicaţi factori tehnici de analiză. Sunt însă şi diferenţe mari de conţinut sau de structură, pentru unii componenţi, pe care am încercat să îi scot în evidenţă.

Aceştia sunt de fapt “responsabili pentru calitatea” laptelui de capră, pentru a putea fi folosit în alimentaţia copiilor şi a oamenilor bolnavi, fără a minimiza însă importanţa laptelui de vacă.

În concluzie, având în vedere valoarea biologică a laptelui pentru nutriţia umană, recomand atât consumul laptelui de vacă, cât şi a celui capră.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.