998 poze   54866 vizite
Albume
1-a- contact   LA MULTI ANI 2014   Tatuarea iepurilora-CALIFORNIAN   CUIBURI CALIFORNIAN 2013   Mascul nr 1a-FLUTURE GERMAN   FG FEMELA Nr1   FG FEMELA Nr2   FG FEMELA Nr3   FG MASCUL Nr1a-MARELE BERBEC   MB FEMELA Nr3 negru cu mantie   MB FEMELA Nr4 albastru cu mantie   MB FEMELANr6 Havana cu mantie   MB MASCUL Nr1 gri   MB MASCUL Nr2 negruRO16-IS 4 2   MB MASCUL Nr3 alb RO18 IS112   MB MASCUL Nr4 Turingiana-NEOZEELANDEZ   CUIBURI NEO 2013   NEO fem nr1   NEO fem nr2   NEOZEELANDEZ MASCUL Nr1   PUI NEOZEELANDEZ 2012a-URIAS GERMAN   PUI UG gri 2012   UG alb fem nr1   UG alb mascul nr 1   UG gri fem nr 1   UG gri fem nr 2   UG gri fem nr 3   UG gri fem nr 4-vandut   UG gri fem nr 7   UG gri mascul nr 1 RO63 - 432   UG gri mascul nr2   UG gri mascul nr3B-PASARI   AUSTRALORP   BIBILICI   BRAHMA H DESCHIS   BROILER-2012   CURCANI BIG 6-2012   CURCANI BIG 6-2013   KABIR   MATASE JAPONEZA alba   MATASE JAPONEZA pui 2012   PLYMOUTH ROCKb-PREPELITE   Cura cu oua de prepelitaC-CAPRE SAANEN   13 lucruri interesante despre laptele de capra   Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra   Boli prevenite cu ajutorul laptelui de capra   Cand putem consuma laptele crud   Ce consumam lapte de vaca sau de capra   Ce sunt probioticele si de ce avem nevoie de ele   Consumam lapte de capra crud sau pasteurizat   Fatari capre 2014   Fatari capre 2017   Iedite si iezi 2014 Saanen si Alpina   KEFIR-ciuperca tibetana   LAPTE DE CAPRA-sursa de sanatate   Laptele de capra ca un fel de miracol   Laptele de capra leac de viata lunga   Poze capre Noiembrie2015   Tap SaanenCARTI UTILED-CUSTILE MELEEXPO IASI 1-3 Mar 2013EXPO IASI 1-4 MAR 2012EXPO IASI 28Feb-02Mar 2014EXPO SF GHEORGHE 8-10 feb2013F-CIOBANESC CAUCAZIAN MASCUL   Ciobanesc Belgian MalinoisG-RETETE CULINAREGUNOIUL DE CUSCAH-EXECUTAM DIFERITE CUSTIVANZARI SCHIMBURI   3-MASCUL UG alb de vanzare   De vanzare mascul marele berbec havana 7 luni   De vanzare mascul Neozeelandez 5 luni   Femela UG alb de vanzare   Vand pui Californian   Vand pui ciobanesc belgian malinois   Vand pui marele berbec   Vand pui Neozeelandez   Vand pui Urias German alb   Vand pui Urias German griz-BOLILE IEPURILOR   Intarcarea puilor de iepure

membru din 26 mai 2011

Laptele de capra ca un fel de miracol

Laptele de capră, ca un fel de miracol

Laptele constituie principala producţie a caprelor, având o compoziţie asemănătoare celui de vacă, cu precizarea că particulele de grăsime ale căror dimensiuni nu depăşesc 4 microni îl fac mai uşor digestibil şi îi conferă un gust specific, deosebit de plăcut.

În primul rând, valoarea nutritivă

Însuşirea cea mai importantă a laptelui de capră este aceea că, sub acţiunea sucului gastric, în special a enzimelor proteolitice, proteinele coagulează sub formă de fulgi, fiind uşor asimilate de către vilozităţile intestinale, în timp ce glucoza şi lactoza îi conferă o valoare nutritivă superioară. De asemenea, laptele de capră este mai bogat decât cel de vacă în calciu, fosfor, potasiu, magneziu, acid citric, cobalt.

Acest lapte conţine cantităţi importante de vitamine – B1, B2, C şi A – dar mai puţin colesterol decât laptele de vacă.

Este bine să fie băut când este în stare crudă, pentru valorificarea integrală a tuturor componentelor, îndeosebi a enzimelor. Având în vedere cele expuse, este lesne de înţeles faptul că laptele de capră este nu numai un aliment complet, dar şi un medicament preventiv şi curativ, ieftin şi la îndemâna tuturor, fiind recomandat pentru copii, bătrâni şi bolnavi. Consumul laptelui de capră, brânzeturilor şi produselor acidulate obţinute prin procesare creşte imunitatea organismului, înlăturând oboseala după o perioadă de efort intens, menţine nivelul hipertensiunii în limite normale şi previne îmbătrânirea.

Hrana şi igiena

Pentru obţinerea unui lapte igienic, cu însuşiri organoleptice deosebite şi cu o încărcătură microbiană redusă, trebuie respectate reguli privind igiena corporală a animalelor şi a adăpostului, precum şi igiena mulsului. La noi, cu mici excepţii, din cauza costurilor ridicate a instalaţiilor de muls, se practică mulsul manual al caprelor, ceea ce presupune, pe lângă igiena animalelor (ţesălare, periere, tăierea unghiilor, etc.), igiena vaselor de muls şi igiena mulgătorului.

Pentru obţinerea unui lapte de capră igienic trebuie avute în vedere nu numai mulsul, rasa şi vârsta animalelor, ci şi furajele pe care le administrăm, în sensul că unele dintre acestea pot influenţa negativ gustul, aroma şi culoarea laptelui. De aceea, se va evita hrănirea caprelor cu furaj murat sau cu borhoturi alterate, mucegăite sau contaminate cu bacterii. Consumul de varză, napi, muştar dă laptelui un gust aspru, amar, în timp ce usturoiul sălbatic şi genţiana dau miros şi gust specific, iar floarea-soarelui îi conferă un miros şi un gust răşinos.

În concluzie, calitatea laptelui de capră depinde în cea mai mare măsură de crescător, care trebuie să participe direct la procesul de obţinere şi valorificare a laptelui prin aplicarea tuturor măsurilor organizatorice, igienice, şi tehnologice adecvate pieţei laptelui şi a produselor obţinute din acesta.

Ing. Bogdan MACOVSCHI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.